Elf tips
(voor kunstenaars?) 

 

Elf aanbevelingen voor de hedendaagse kunstenaar. Om succes af te dwingen. Het spreekwoordelijke ploegen om daarna te kunnen zaaien en oogsten. Het vormt een voorbereiding om producten te creëren die niet alleen geliefd zijn, maar waar ook voor betaald wordt. Het lijkt een onbegonnen werk,dat is het echter niet. Begin vandaag nog.

 1. Leef als een asceet, maar houd dat geheim.
 2. Maak van je kinderjaren een uitzonderlijk grappig, eng of droevig verhaal. Gebruik dat verhaal in eerste instantie als inspiratiebron. Later kan het gebruikt worden als anekdote die je drijfveren illustreren. Zorg dat je familie geen roet in het eten gooit.
 3. Lees biografieën van mensen die je bewondert. Als je niemand bewondert (een kenmerk van de ware kunstenaar) begin je met de biografie A en leest door tot de Z. Leer van het succes en de fouten van anderen.
 4. Maak daarna een lijfspreuk waarin je je eigen ambities krachtig samenvat.
 5.   Zorg dat je haar goed zit.
 6. Verken het artistieke slagveld regelmatig, zorg dat je er gezien wordt.
  Toelichting bij punt 6. Begin niet eerder aan punt 6 voordat je punt 1 tot en met 5 onder de knie hebt.
 7. Weet wie je concurrenten zijn, hou ze in de gaten, zorg dat je ze voor blijft.
 8. Nieuw in deze opsomming: creëer een milieu bewuste uitstraling. Propageer het efficiënt hergebruik van materiaal. Verwerk de factor milieu in je producties . De bewuste milieusoep hoeft niet zo heet gegeten te worden als die wordt opgediend.
 9. Bouw een stevig ego op,maak je zelf immuun voor kritiek. Kritiek is veelal gebaseerd op jaloezie, zeker als je je de 11 punten hebt eigen gemaakt.
 10. tip om de vaart er in te houden. Wees niet te aardig tegen je bewonderaars,houd ze op flinke afstand. Het laten strelen van het ego is contraproductief.
 11. Ga voor het hier en nu. Gun je zelf geen rust. Negeer opwellingen van romantische oorsprong die je influisteren dat jouw tijd nog moet komen. Zeg tegen je zelf dat succes na de dood nergens goed voor is behalve voor veiling huize

  Heb je toch nog last van een minderwaardigheidscomplex of andere scrupules, ga naar een psychiater.

  Tot slot
  Er bestaat een mystieke verhouding tussen wat jij te bieden hebt en wat het publiek vraagt. Het is een gegeven waar je mee  moet dealen. Vraag en aanbod is geen kip en ei kwestie zoals  soms wordt beweert. Deze lijst met tips is met zorg samengesteld. De informatie is gebaseerd op de kennis in november 2013. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleent. In het verleden gehaalde  resultaten bieden geen 100% garantie voor de toekomst.
  VerVOX